Daca te afli in cautarea unui televizor nou, ai observat probabil ca au aparut de ceva timp in magazine modelele UHD 4K. Cateodata preturile pentru acestea sunt mai mari, alteori mai mici, asa ca este destul de dificil sa iti dai seama ce e cu ele. In cele ce urmeaza vei afla informatiile cele mai importante despre acestea, care sa te lamureasca daca sunt sau nu potrivite pentru tine.
Merita sa cumpar un televizor UltraHD 4K ?
Raspunsul pe scurt ar fi ca da, acestea sunt cea mai buna optiune pentru imaginea TV, insa trebuie sa avem in vedere cateva aspecte. Sunt sigur ca ai o multime de intrebari :
ATENTIE: VERIFICA OFERTA LA PESTE 180 DE MODELE 4K
Ce televizor 4K sa cumpar ? Ce model sa aleg ?
Ce caracteristici sunt importante la un televizor UltraHD 4K ?
Trebuie sa stii ca ,in general, un televizor UHD difera de celelalte tipuri de televizoare doar din punct de vedere al rezolutiei ecranului . O rezolutie mai buna inseamna ca ecranul este format din mai multi pixeli ( sau puncte daca vrei ) astfel ca vei putea vedea mai multe detalii dintr-o imagine indiferent cat de mici sunt ele pe ecran. Per total ai o imagine surprinzator de clara si foarte detaliata .
Care sunt asadar punctele forte ale acestor modele si care sunt minusurile?
Experienta de cinematograf
In primul rand, modelele UHD ofera cea mai buna rezolutie in momentul de fata, asa ca vei beneficia de imaginile cele mai clare si mai detaliate. Acestea sunt dotate de obicei cu procesoare avansate care imbunatatesc toate caracteristicile imaginilor, inclusiv contrastul si calitatea culorilor.
UHD vine de Ultra High Definition, inca din denumire afland ca modelele au o calitate mult mai buna decat cea HD. Este vorba mai exact de o calitate de 4 ori mai mare chiar si decat cea Full HD. Din acest motiv unii producatori prefera sa isi numeasca televizoarele Ultra HD 4k.
Rezolutia 4K este de 3,840 x 2,160 de pixeli, fiind cu adevarat impresionanta si avand o diferenta de calitate foarte vizibila fata de cea Full HD. Televizoarele UHD sunt considerate a fi cele care redau imaginile cele mai apropiate de calitatea de cinematograf.
Daca arunci o privire peste oferta de televizoare UHD o sa vezi ca unele au preturi asemanatoare cu cele Full HD. Vorbim aici chiar si de modele de brand, precum Philips 40PUS6809 sau Samsung 40HU6900, ambele disponibile la preturi in jur de 2500 de lei. E de observat insa si ca preturile sunt valabile pentru ecrane de dimensiuni ceva mai mici. Ar fi de remarcat faptul ca atunci cand spunem dimensiuni mici ne referim de fapt la ecrane cu diagonale de peste 100 cm. Modelele UHD sunt disponibile incepand cu aceste dimensiuni intrucat acesta este raportul minim la care te poti bucura cu adevarat de calitatea imaginilor.
Trebuie sa stii insa ca pentru a beneficia la maximum de experienta superioara de vizionare vei avea nevoie de un ecran de cel putin 140 de cm. Acest lucru se poate dovedi o piedica pentru multi dintre utilizatori, intrucat preturile pentru aceste modele pornesc undeva de la 5500 de lei.
Pretul depinde si de functiile adiacente disponibile, precum cele smart sau 3D. Modelele de varf, cu diagonale de aproximativ 200 de cm si toate functiile posibile integrate pornesc de la 22000 de lei. Vorbim aici de modele precum Samsung 75HU7500, LG 79UB980V sau Sony 79X9005.
Imbinand calitatea imaginii cu functiile 3D si dimensiunile ecranului, experienta este cu adevarat una de cinematograf mai ales daca vorbim de diagonale de la 50 inch in sus.
O serie si mai aparte de televizoare Ultra HD este cea a modelelor cu ecran curbat. Acestea creeaza impresia de continuitate a imaginii si lasa utilizatorul sa intre cu adevarat intr-o alta lume, direct in mijlocul actiunii. Televizoarele UHD cu ecrane curbate pornesc de la pretul de 7500 de lei. Cateva exemple de astfel de modele sunt Samsung 55HU7100, Philips 55PUS9109 sau Sony 65S9005.
Continutul 4K
Pentru a te bucura complet de calitatea 4K va trebui sa te asezi ceva mai aproape de ecran. Bineinteles, imaginile se vor vedea calitate superioara si de la distanta, dar vizionarea optima este de la un nivel mai apropiat. Un ecran cu o diagonala de 140 de cm va avea vizibilitatea cea mai buna la o distanta de 1.5 – 2 metri, in timp ce unul de aproape 200 cm va oferi vizibilitatea optima de 2 – 3 metri.
Te intrebi poate daca exista suficient continut 4k pe care sa il accesezi. Adevarul este ca in Romania cel putin nu exista acces la surse directe pentru 4K, precum Netflix.
Pentru a nu resimti prea mult aceasta problema, televizoarele UHD sunt dotate cu sisteme speciale de crestere a calitatii pentru continutul provenit din surse de calitate mai slaba. Efectele sunt destul de surprinzatoare, imaginile ajungand la o calitate mai ridicata , ce tinde catre UHD prin procesul numit upscalling . Nu este insa universal valabil acest aspect. Sunt modele care desi promit o crestere artificiala a calitatii materialelor, nu reusesc sa aduca imaginile la un nivel nici macar apropiat de ceea ce se promite .
La fel ca in cazul camerelor foto profesionale, intotdeauna vor exista partizani ai unui brand sau altul. Adevarul este ca fiecare producator creeaza in mare parte variante proprii pentru aceleasi tehnologii (micro dimming, procesare, upscaling, redarea imaginilor in miscare etc). De la un punct incolo depinde de gusturile fiecaruia ce brand reda culorile sau functiile mai atractive.
HDMI 2.0 sau 1.4 pentru televizoarele Ultra HD 4K
Televizoarele 4K sunt dotate cu un numar mare de intrari care sa iti permita sa le conectezi la alte dispozitive pentru a reda continut pe ecranul urias. Bineinteles, cele mai utile sunt intrarile HDMI. Pe televizoarele 4K regasim intrari HDMI 1.4 sau 2.0 la unele modele .
Intrarile HDMI 2.0 sunt de preferat, pentru caofera conditiile tehnice ideale pentru trimiterea semnalului 4K. Asocierea ideala este cea cu o sursa 4K, cum ar fi playerele Blu-Ray 4K sau altele similare .
De ce HDMI 2.0 ?
Conexiunile HDMI 2.0 permit transferul unor cantitati mai mari de informatie decat HDMI 1.4 .
Totodata , in timp ce conexiunea HDMI 1.4 suporta 4K dar la un maxim de 24 fps ( cadre pe secunda ) , conexiunea HDMI 2.0 permite 50 – 60 cadre pe secunda .
HDMI 1.4 este perfect pentru vizionarea majoritatii filmelor care sunt filmate la un numar de cadre similar .
Totusi pentru alte tipuri de emisiuni tv sau jocuri este de preferat HDMI 2.0 . Gaming-ul la 50fps este de neinlocuit , pe cand la 24 fps este la limita decentei .
Modelele din 2014 ale celor de la LG, Sony, Panasonic sau Samsung au integrate port-uri HDMI 2.0. Exista insa destule modele care au intrari HDMI clasice 1.3 sau 1.4. Este important sa verifici in detaliu tipul conexiunilor disponibile pe modelul de televizor Ultra HD 4K pe care vrei sa il cumperi .
La final
Asadar, televizoarele UHD 4K sunt cele mai performante la momentul actual, oferind experiente demne de cele de cinematograf. Investitia intr-un astfel de model este una pe termen lung si chiar se resimte trecerea la un alt nivel de calitate.
Dezavantajul principal ramane acela ca pentru o experienta cu adevarat optima e nevoie de un ecran de dimensiuni mari, care atrage un pret mai mare. In acelasi timp, in momentul de fata nu exista prea multe surse directe de continut 4k, dar pe viitor vor aparea din ce in ce mai multe. Upscalling-ul ramane una din cele mai importante functii ale acestor televizoare, incercand sa aduca imaginile de calitate mai slaba la una apropiata de cea UHD.
Lasă un răspuns