Daca televizoarele UHD au reprezentat, cu putin timp in urma, cea mai avansata forma de transmitere si receptare a imaginilor in orice casa, acum a venit timpul ca o noua tehnologie sa duca totul la un nivel si mai inalt de calitate al imaginii. Este vorba despre HDR (high dinamic range), o modalitate de transmisie care va face ca fiecare culoare sa fie mult mai vie, mai naturala si mai stralucitoare, apropiind si mai mult experienta privitului la televizor de una intalnita si in mediul inconjurator.
Iar firmele mari care produc televizoare, precum Sony sau Samsung, incearca sa fie primele care ofera pietii astfel de modele, de aceasta reusita depinzand in mare masura suprematia pe piata de electronice in urmatoarele cateva anotimpuri.
Samsung a anuntat deja aparitia noilor modele SUHD – Super Ultra High Definition, afirmandu-se clar ca acestea vor avea un receptor HDR (da, HDR-ul se primeste, tinand mai mult de transmisie si nu de televizor, dar despre aceasta ceva mai tarziu), iar Sony nu puteau nici ei sa se dea deoparte. Chiar daca acum cateva luni au anuntat ca modelele compatibile cu HDR vor aparea pe piata abia spre finalul acestui an.
Anuntul a fost facut in iarna, la CES 2015, dar intre timp lucrurile s-au schimbat, asa ca Sony au anuntat chiar doua serii noi care vor putea sa receptioneze transmisiile HDR, mai exact XBR X930C si X940C. Acestea urmeaza sa fie lansate luna aceasta, atat in Europa cat si in America de Nord, si deocamdata reprezinta tot ceea ce producatorul japonez are de oferit in materie de calitate a culorilor si a imaginii.
Ce inseamna mai exact HDR?
In conditiile in care tehnologia televizoarelor avanseaza extrem de rapid, era normal ca dupa UHD sa apara deja ceva nou si inovator. HDR este o tehnica al carui rol este acela de a imbunatati nivelul de culoare si stralucirea acestora, prin sporirea gamei de zone colorate si inchise.
Chiar daca este pastrata rezolutia imaginilor UHD, adica 3840 x 2160 pixeli, exista si diferente in bine, diferente pe care specialistii credeau ca nu le vom putea vedea decat anul viitor. Cu toate acestea, ele sunt mai aproape ca niciodata.
Daca in cazul UHD, oricine poate sa observe diferentele de calitate de la distante mari doar daca ecranul este suficient de mare, in cazul HDR contrastul este unul mult mai bun si poate fi observat imediat, indiferent de distanta si marimea televizorului. Cu alte cuvinte, acesta va reprezenta viitorul in ceea ce inseamna transmisii perfecte.
Totusi, Sony nu va lansa chiar imediat aceasta noua tehnologie, proprietarii de televizoare XBR X930C si X940C urmand sa aiba acces la ea abia din vara, cand vor putea face un update utilizand un firmware. Cu toate acestea, problema nu este una foarte mare, HDR fiind o caracteristica a transmisiei, nu doar a televizorului. Cu alte cuvinte, daca nu este vorba despre o transmisiune HDR, un televizor nu poate sa ofere astfel de imagini, chiar daca el are un dispozitiv de receptare integrat. Si in conditiile in care doar Netflix vor incerca pentru moment astfel de transmisii, nimeni nu va pierde foarte mult.
Lasă un răspuns