Atat OLED, cat si 4K reprezinta in momentul actual standardele cele mai inalte de calitate in ceea ce priveste ecranele TV. Daca, pana nu demult, singura optiune era sa alegi una dintre cele doua tehnologii, iata ca acum cei de la LG s-au gandit sa le integreze pe ambele intr-un singur model. Este vorba de modelul LG 55EG960V, unul dintre modelele de varf ale coreenilor din ultima perioada.
Design care iese din tipare
Un model atat de asteptat nu putea decat sa impresioneze pe partea de design, asa ca televizorul se remarca printr-o rama extrem de subtire cu finisaj metalic, un profil ultra slim si o usoara curbura. De asemenea, efectul de plutire a imaginilor redate pe ecran este foarte bine accentuat prin intermediul suportului. Astfel, ecranul se prinde de baza metalica a suportului prin intermediul unei parti transparente, rezultatul fiind unul surprinzator de atractiv.
Partea din spate a ecranului este si ea scoasa in evidenta, carcasa fiind alba. Carcasa este alcatuita dintr-un plastic care inspira o calitate foarte buna.
Conectori mai putini
Pe partea laterala a ecranului vei gasi 2 port-uri USB 2.0, 1 port USB 3.0 si doar 3 port-uri HDMI, ceea ce se poate dovedi neplacut atunci cand vrei sa conectezi mai multe dispozitive concomitent. Decizia producatorului este destul de ciudata daca avem in vedere nivelul de pret si de performanta. Vei gasi in partea din spate mai multe intrari component, Scart, LAN etc.
Ecran 4K OLED curbat
Pentru a pune in evidenta toate calitatile si tehnologiile, ecranul are o diagonala de 140 de cm. Curbura usoara creste senzatia de adancime, plasandu-te mai profund in actiune. Imaginile redate sunt cu adevarat impresionante, strangand o mare parte din caracteristicile cele mai vanate la momentul actual. La nivelul contrastului, ecranul sta foarte bine pe partea tonurilor de negru, dar ceva mai slab fata de alte modele LED LCD atunci cand vine vorba de stralucire si tonurile de alb.
Intrucat tonurile de negru sunt foarte intense, e de la sine inteles ca si culorile au o calitate foarte buna, desi nu e exclus sa fie nevoie sa calibrezi ecranul pentru a obtine o redare cat mai aproape de realitate a culorilor. Per ansamblu insa culorile sunt bogate, vibrante si echilibrate. Punctele forte pe partea de culoare sunt datorate tehnologiei OLED care reuseste sa ofere culorilor inchise mai multa luminozitate fara a scadea nivelul de negru.
In acelasi timp, imaginile sunt deosebit de clare, avand o rezolutie de 3840 × 2160 pixeli si fiind procesate in detaliu. Mai exact, sunt procesati mai mult de 30 de milioane de pixeli, rezultatul fiind unul spectaculos. Claritatea in cadrele de miscare este sustinuta de tehnologia TruMotion, disponibila in diverse optiuni (off, clear, smooth, user) ce pot fi personalizate suplimentar prin intermediul functiilor De-Judder si De-Blur. Rezultatele difera destul de mult de la o optiune la alta, fiind posibil sa apara si aspectul ceva mai neplacut de “incalzire” a cadrelor prin efectul soap-opera.
Un punct mai putin atractiv, mai ales pentru un model de un asemenea calibru, este acela ca nu e acceptata redarea HDR (High Dynamic Range) si nici nu prea exista sanse mari ca aceasta sa poata fi integrata la un moment dat. Prin urmare, contrastul va ramane mai slab decat cel in cazul modelelor prevazute cu HDR. Acest lucru se datoreaza faptului ca tehnologia HDR face o trecere mult mai precisa intre zonele intunecate si cele luminoase. Trebuie insa sa avem in minte echilibrul general al calitatii imaginilor, care in cazul de fata este unul foarte bun.
Vizionarea 3D are o calitate superioara, cei de la LG avand grija sa evite problemele comune aparute in cazul seriilor anterioare. Sistemul de redare 3D este unul pasiv, iar imaginile redate au o calitate Full HD 3D. Imaginile in miscare sunt foarte atractive, ecranul OLED oferind un timp de raspuns foarte bun. In acelasi timp, contrastul isi pastreaza linii atractive, asa ca experienta de vizionare este una dintre cele mai bune de pe piata. Ai la dispozitie si functia de conversie din 2D in 3D, televizorul venind insotit de doua perechi de ochelari 3D polarizati.
Sunetul este asigurat de difuzoare Harman Kardon si are o calitate decenta, dar care insa lasa loc de mai bine. Volumul atinge astfel mai greu nivele inalte. Cu toate acestea, sunetul este redat fara multe distorsiuni, iar vocile sunt redate clar. Este de apreciat faptul ca exista mai multe optiuni de sincronizare a sunetului cu imaginea, precum si a subtitrarilor.
Functii smart imbunatatite
Sistemul webOS se bucura oricum de un avantaj in fata celorlalte, asa ca in cazul webOS 2.0 trecerea este cu atat mai atractiva. Procesorul este unul quad-core si ofera o viteza foarte buna de navigare. Meniurile pentru setari sau pentru accesarea continutului sunt deosebit de fluide si, in acelasi timp, intuitive, asa ca vei avea impresia ca ai folosit dintotdeauna webOS. Interfata este una foarte prietenoasa.
Controlul prin meniuri si aplicatii se face cu ajutorul telecomenzii Magic Remote in versiune imbunatatita. Aceasta este la fel de intuitiva precum interfata, avand butoanele plasate la indemana si lasandu-te sa folosesti functii de pointer, scroll, gesturi si miscari sau comenzi vocale. Ai astfel libertate maxima de miscare in jurul televizorului, in timp ce controlul este unul foarte precis.
Concluzii
LG 55EG960V este un model care porneste o noua etapa pentru cei de la LG. Tehnologiile OLED si 4K au fost imbunatatite si exploatate in detaliu, asa ca imaginile au o calitate cu adevarat superioara tuturor seriilor anterioare. Daca ne raportam la calitatea generala a imaginilor, atunci LG 55EG960V este cu siguranta superior multor alte modele din partea concurentei. Trebuie sa avem, insa, in vedere si faptul ca pentru un asemenea pret sunt destul de neplacute problemele aparute la redarea cadrelor in miscare sau in ceea ce priveste uniformitatea culorilor, intrucat unele modele LED sau plasmele se pot dovedi a fi mai eficiente.
Per ansamblu insa, cel putin in momentul actual, modelul este cel mai echilibrat de pe piata in ceea ce priveste raportul dintre calitatea imaginilor in 2D si 3D, a functiilor smart, sunetului si designului.
Lasă un răspuns