2015 a inceput cu o lupta acerba pe piata de televizoare, fiecare producator lansand modele mult mai performante decat seriile precedente. JS9500 este modelul de varf pana in acest moment pentru Samsung, fiind dotat cu un ecran curbat 4K, procesor octa core si sistemul de operare Tizen.
Intrucat avem de-a face cu un model de top, JS9500 e disponibil doar pe ecrane de mari dimensiuni, care sa il valorifice si sa il faca usor de remarcat.
Design ultra premium
Televizorul are un design de calitate superioara, cu finisaje lucrate in detaliu. Constructia este una solida, acest lucru fiind important intrucat ecranul de mari dimensiuni are nevoie de o sustinere buna. De asemenea, suportul cromat ofera un aer elegant. Ecranul curbat este scos in evidenta de o rama metalica foarte subtire, aspectul fiind unul foarte modern, iar in partea de sus e disponibila o camera web pentru apelurile video pe Skype.
Pe partea din spate se gasesc port-urile destul de numeroase. Exista asadar 4 port-uri HDMI 2.0, 3 port-uri USB si mai multe intrari composite si component. Exista de asemenea si un port LAN, ce poate fi folosit atunci cand nu ai la dispozitie o retea wireless.
Performanta televizorului atinge un nivel inalt, asa ca producatorul a fost nevoit sa introduca si un sistem de racire. Acesta joaca un rol important, dar din pacate nu este si cel mai silentios, putand fi auzit atunci cand volumul este mai mic.
Ecran UHD cu caracteristici foarte bune
Avand de-a face cu modelul de varf, era de asteptat sa gasim toate tehnologiile si functiile avansate disponibile. Printre acestea se numara tehnologia Nano Crystal care largeste spectrul de culori si suportul pentru HDR. Vorbind de HDR, acesta ocupa un rol crucial in configuratia unui model 4K de calitate, intrucat adauga un nou nivel de redare a contrastului pentru 4K. HDR (High Dynamic Range) este o tehnologie de imbunatatire a imaginilor care creste contrastul dintre zonele intunecate si cele luminoase, pastrand in acelasi timp o claritate buna. Prin urmare, imaginile sunt mult mai realiste si, in acelasi timp, pot fi scoase in evidenta detalii indisponibile de obicei din cauza fluctuatiei dintre zonele intunecate si cele luminoase.
De asemenea, dimming-ul local are si el un rol important in cresterea contrastului. Ecranul este impartit in zone mult mai multe si mai mici pentru a compara tonurile de alb si de negru, rezultatele fiind spectaculoase.
Ecranul curbat beneficiaza de functia Depth Enhancer cu ajutorul careia se creeaza un efect de adancime mult mai profund si distribuit uniform pe toata suprafata. Ramane desigur deschisa discutia referitoare la influenta curburii asupra experientei de vizionare, parerile fiind impartite. Una dintre cele mai mari critici este adusa unghiurilor de vizualizare intr-adevar mai reduse. Oricum am privi lucrurile, raman insa valabile calitatile mentionate anterior.
In acelasi timp, procesarea video este una cu adevarat impresionanta, continutul de calitate mai slaba fiind adus cu succes aproape de calitatea UHD. Upscale-ul este unul dintre cele mai eficiente de pe piata.
Redarea imaginilor in miscare este decenta pentru un ecran atat de mare si, totodata, exista mai multe optiuni pentru cresterea fluiditatii cadrelor, putandu-se ajunge insa si la efectul suparator de “soap-opera”.
In ciuda faptului ca televizorul este unul de top, acesta nu ofera insa un upgrade important pe partea de redare fidela a culorilor. Rezultatele oferite sunt bune, dar totusi obisnuite. Exista asadar problema comuna pe partea de acuratete a culorilor, cel mai vizibil fiind deficitul de albastru. Problema se poate rezolva insa daca folosesti un tutorial de calibrare.
Performanta 3D este una foarte buna, functiile ecranului fiind exploatate pe masura. Sistemul 3D are la baza un obturator activ care pune in evidenta calitatea 4K, oferind imagini foarte detaliate. In acelasi timp, ecranul curbat creste gradul de profunzime si te plaseaza mai bine in mijlocul actiunii.
Sunetul are o calitate buna, remarcandu-se prin claritate si spectrul tonal acoperit. Efectele sunt bine evidentiate si exista mai multe optiuni pentru personalizarea sunetului in functie de continutul urmarit si de vizionarea in 2D sau 3D. Difuzoarele din dotare au o putere totala de 60 W, oferind o experienta mult mai interactiva si mai placuta.
Functii smart de top
Modelul este dotat cu sistemul de operare Tizen care urmeaza liniile webOS-ului de la LG. Prin urmare, totul este vazut ca o aplicatie, iar accesul la continut si setari se face mult mai usor si mai rapid. Pe langa functiile disponibile anterior in interfata Smart Hub, urmeaza ca producatorul sa introduca o functie de Bluetooth care sa poata gasi si sincroniza continutul de pe alte dispozitive Samsung. Utilizatorii vor putea astfel sa distribuie continut pe 5 dispozitive care includ laptopul, smartphone-ul, tableta etc.
Sistemul este proaspat lansat, asa ca este inca in curs de dezvoltare si asteapta upgrade-uri si aplicatii atractive. Procesorul octa core sustine o utilizare fluida, fara timpi lungi de asteptare. Procesorul este raspunzator pentru sistemul de operare, interfata si functiile de browsing, reusind sa indeplineasca pe deplin acest rol si sa ofere o experienta smart care nu dezamageste in niciun aspect.
Televizorul poate primi si comenzi vocale, acesta fiind disponibil in 17 limbi. De asemenea, controlul se mai poate face prin intermediul telecomenzilor smart sau a sistemului de recunoastere a gesturilor si miscarilor.
In ceea ce priveste performanta de gaming, aceasta este una buna. Atunci cand folosesti console sau PC-ul pentru jocuri, timpul de raspuns este foarte redus (aproape 24 ms) si nu exista lag. Chiar si cel mai pretentios gamer va aprecia experienta oferita de ecranul de mari dimensiuni.
Concluzii
Samsung JS9500 este un model cu adevarat impresionant, care isi pastreaza totusi un aspect “pamantean” prin faptul ca are si cateva nivele la care lucrurile ar fi putut sta mai bine.
Este vorba de probleme comune modelelor LED LCD, precum o acuratete a culorilor ce necesita calibrarea sau mici efecte nedorite la redarea cadrelor in miscare. Acestea pot fi rezolvate prin interventii la nivelul setarilor. Mai problematic este sistemul de racire destul de zgomotos, la acest nivel de pret situatia putand sa fi stat mai bine. Depinde insa de fiecare utilizator cat de suparator este zgomotul.
Televizorul se remarca per ansamblu printr-un echilibru general al calitatii imaginii, superior multor altor modele. Imaginile sunt deosebit de clare si detaliate, iar upscale-ul este foarte eficient.
calin_fdx says
Calibrarea imaginii televizorului nu poate fi rezolvată cu un simplu tutorial găsit pe net si nici cu update-uri ulterioare. Ea necesită cunoștințe vaste in ceea ce privește transferul electro-optic, alinierea la standardul de referință in care sunt masterizate materiale video HDTV respectiv Rec.709. Mai mult necesită aparatură dedicată pentru efectuarea măsurătorilor optice ale disply-ului. In Romania se numără pe degete calibratorii de telelevizoare din cauza nemediatizarii acestui subiect de nișă si a echipamentului foarte costisitor (mult mai scump ca acest televizor) deși rezultatele după calibrarea individuală a display-ului duc la o îmbunătățire dramatică a imaginii (față de modurile out of the box) In acest review televizorul sus mentionat primeste nota 9,5/10 dupa calibrare http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue65js9500-201502234012.htm